O Athletic Club conquista na quenda de penaltis o seu terceiro Teresa Herrera (2-2)

O Athletic Club levou por terceira vez na súa historia o Trofeo Teresa Herrera, após derrotar na quenda de penaltis (1-4) a un Deportivo que nos 90 minutos regulamentarios empatou dos resultados adversos gracias a dous tantos de bela factura de Christian Santos e Saúl.

Natxo González optou por rotar a toda a liña defensiva, saíndo de inicio Ortolá na portería, Gerard Valentín no lateral dereito, Saúl no esquerdo e Bóveda e Somma como centrais. En mediocampo tamén xogaron tres xogadores menos habituais nas últimas xornadas de LaLiga 1|2|3 como Krohn-Dehli, Pedro Mosquera e Didier Moreno. Fede Cartabia ocupou a mediapunta e, en ausencia de Carlos Fernández, convocado pola Selección Española sub-21, a dianteira formárona Christian Santos e Borja Valle.

Arrancou o partido morno e repleto de imprecisións, ata que un desmarque de Mikel Rico ás costas dos centrais acabou co 0-1. O centrocampista puxo un preciso servizo ao segundo pau onde Córdoba se anticipou a Gerard para fusilar de socato a un Ortolá completamente vendido.

Cumpríase o minuto 10 cando o Athletic abría o marcador e non pasaran nin sete máis cando o Dépor lograba o empate. Christian Santos deixou para a posteridade un dos máis bonitos goles da historia do torneo amigable máis antigo do mundo, ao rematar inapelablemente de acrobática volea un centro de Saúl desde o extremo esquerdo.

No minuto 24, Iago Herrerín despexou como puido un zurdazo desde dentro da área de Fede Cartabia, que recibira un novo pase de Saúl, nesta ocasión por baixo.

Recentemente superada a media hora, o Dépor entrou nunha pequena fochanca, no que concedeu tres claras ocasións consecutivas ao Athletic. Na primeira delas, Guruzeta disparou excesivamente cruzado con todo a favor. Nas dous seguintes, Ortolá reaccionou extraordinariamente a dous potentes disparos de Unai López e Raúl García.

Preto do descanso, no minuto 40, Didier Moreno lanzou en profundidade a Borja Valle, que quedou man a man con Nolaskoain. A pesar do seu tento de desbordar ao central bilbaíno xa dentro da área, o dianteiro berciano non puido máis que estrelar o seu remate nas pernas do seu rival.

Na segunda metade, de novo a primeira ocasión do Athletic acabou en gol. Os branquivermellos adiantáronse no marcador nunha imparable volea co pé esquerdo de Aduriz, que enganchou un rexeite da zaga deportivista ao bordo da área. Corría o minuto 50.

Recentemente ingresado Carles Gil por Fede Cartabia, Christian Santos estivo a piques de marcar o 2-2, nunha cabezada no segundo pau que Iago Herrerín salvou sobre a mesma liña de gol.

No minuto 63, Somma viu como lle era anulado inxustamente un gol. O italiano cabeceou limpamente na área pequena un córner, por riba dun Iago Herrerín que mesmo empurrou ao central deportivista.

Cinco minutos despois, Borja Valle cabeceou desviado outro centro medido desde a esquerda de Saúl. O coiro perdeuse á esquerda da portería bilbaína.

Gerard Valentín recolleu un centro de Carles Gil no segundo pau, após unha boa combinación pola esquerda entre Vicente Gómez e Saúl. O potente remate do catalán foise, con todo, moi desviado por riba do traveseiro.

Cando o Athletic xa cantaba vitoria, Saúl empatou o partido. Corría o minuto 86 cando o cántabro recibiu un bo pase en profundidade de Carles Gil. Con vantaxe, esperou para recortar facilmente a un Lekue que chegaba moi veloz á desesperada. Coa súa perna dereita, buscou a escuadra oposta e atopouna, a pesar da estirada de Iago Herrerín e a presenza doutros dous xogadores visitantes practicamente sobre a liña de gol.

Desde a edición de 2012 non había unha quenda de penaltis no Teresa Herrera. Naquela ocasión, a fortuna desde o once metros sorriu ao Deportivo, campión ante o Atlético de Madrid. Nesta ocasión, estivo ao lado do Athletic, que acertou en todos os seus lanzamentos e augou ao Deportivo a súa 40ª participación no seu torneo. O cadro bilbaíno levou por terceira vez (1947, 1983 e 2018) o trofeo decano do fútbol mundial entre os non oficiais.

RC Deportivo: Ortolá, Gerard Valentín, Bóveda, Somma (Quique Fornos, min. 90), Saúl, Didier Moreno (Montiel, min. 81), Pedro Mosquera, Krohn-Dehli (Vicente Gómez, min. 69), Fede Cartabia (Carles Gil, min. 56), Borja Valle e Christian Santos (Víctor, min. 81).

Athletic Club: Iago Herrerín, Capa (De Marcos, min. 69), Nolaskoain, Iturraspe, Balenziaga (Ganea, min. 46), Unai López (Beñat, min. 46), Dani García (Williams, min. 64), Mikel Rico (Susaeta, min. 33) (Lekue, min. 81), Raúl García (San José, min. 46), Guruzeta (Aduriz, min. 46) e Córdoba (Yuri Berchiche, min. 64).

Goles: 0-1 Córdoba (min. 10); 1-1 Christian Santos (min. 17); 1-2 Aduriz (min. 50); 2-2 Saúl (min. 87).

Quenda de penaltis: Aduriz (0-1); Pedro Mosquera (para Iago Herrerín); Williams (0-2); Bóveda (fóra); San José (0-3); Montiel (1-3); Iturraspe (1-4).

Árbitro: Pérez Pallas (c. galego). Mostrou cartón amarelo a Aduriz.

Incidencias: final do LXXIII Trofeo Teresa Herrera disputada no Estadio ABANCA-RIAZOR ante 8.500 espectadores. Christian Santos foi elixido Xogador Estrella Galicia do partido.