Tres puntos agónicos para acariñar a permanencia (2-1)

O RC Deportivo puxo fin ao seu longo refacho sen coñecer a vitoria cun tan merecido como agónico triunfo ante o pechacancelas Levante, que só claudicó a cinco minutos do asubío final, nunha acción na que entre Lucas, Mari&n

O deportivismo, sabedor da importancia dos puntos en xogo, estivo co seu equipo. Riazor presentou un aspecto fenomenal, con case 25.000 afeccionados nas bancadas que non deixaron de apoiar aos seus futbolistas.

Tras as rotacións realizadas na visita ao Atlético de Madrid, Víctor Sánchez do Amo devolveu a titularidade a Juanfran, Fernando Navarro, Luisinho, Cani e Lucas, en detrimento de Laure, Lopo, Manuel Pablo, Álex Bergantiños e Fede Cartabia.

Despois dun primeiros dez minutos de tenteo, con maior dominio deportivista e algún achegamento á área rival por parte de ambos os equipos, Celso Borges realizou o primeiro lanzamento a portaría. O costarriqueño recolleu un rexeite da defensa tras un centro de Juanfran e buscou a cepa do pau dereito da portaría de Diego Mariño. A meta vigués do Levante detivo o esférico con apuros.

Ata o minuto 22 non volveu achegarse o Deportivo aos dominios de Mariño. Lucas desconxestionou o xogo con criterio cara á esquerda do ataque deportivista. Cani conduciu cara ao centro, onde conectou con Lucas. O ariete realizou unha parede con Luís Alberto, que acabou mirando a portaría, pondo un centro-chute que se paseou pola área pequena visitante.

Recentemente superada a media hora, Fayçal Fajr estivo a piques de abrir o marcador. O franco-marroquí disparou cruzado e raso, tras unha fenomenal apertura de Luís Alberto. Mariño desviou o xusto para evitar o tanto, aínda que o colexiado non sinalou o córner que realmente se produciu.

A primeira oportunidade do cadro granota produciuse no minuto 37, cando Morais estrelou no lateral da rede da meta de Lux un potente derechazo por alto despois de porfiar polo esférico con Fernando Navarro.

Unha perfecta triangulación no balcón da área entre Lucas e Cani foi o xerme do primeiro gol deportivista. O goleador coruñés trazou unha diagonal desde o extremo esquerdo. O aragonés devolveulla cun suave toque de exterior por alto que rompeu a liña defensiva levantinista. Lucas cedeu ao centro para Luís Alberto e o gaditano, tras quedarlle atrás o esférico e tombar a dous defensas con senllos simulacros, cun golpeo de interior atopou a escuadra esquerda do portal visitante. Corría o minuto 43.

Todo era felicidade en Riazor e no descanso respirábase sensación de alivio, de tranquilidade. Con todo, a segunda metade arrincou cun pau importante para o Dépor, que ao cinco minutos encaixaba o tanto do empate. Giuseppe Rossi batía con comodidade a Germán Lux tras recibir de Verza en posición vantaxosa na interior da área e recortar a Alejandro Arribas.

O tanto descolocó aos branquiazuis. O Levante comezou a ter máis o balón, aínda que con escasa profundidade. O Deportivo, nas súas recuperacións, tampouco era capaz de saír ao contragolpe coa celeridade suficiente como para xerar situacións de verdadeiro perigo. Así discorreu un amplo treito do segundo período. Ata que Víctor tratou de cambiar o guión coa entrada de Fede Cartabia por Cani.

O arxentino creou unha boa oportunidade recentemente superado o ecuador do tempo complementario. Baixou un sensacional cambio de orientación de Fernando Navarro, recortou a Juanfran e desde a liña de fondo serviu para Fayçal que, desde a media lúa, enganchou un disparo mordido que complicou a vida a Mariño. O cérbero visitante despexou a saque de esquina nunha gran estirada. Poucos minutos despois, nunha acción moi parecida, foi Lucas o que rematou forzado, na área pequena e co seu tacón dereito. O balón foi a parar mansamente a mans de Mariño.

Víctor puxo case toda a carne no asador coa entrada de Oriol Rise. O Deportivo pasou a xogar con practicamente con catro dianteiros, con Luís Alberto e Fede Cartabia nos extremos e Lucas como compañeiro do catalán polo centro.

A nova disposición axudou a acurralar a un Levante que ao primeiro de vez encaixaba o segundo tanto. Luís Alberto controlou como puido un centro pasado de Fede Cartabia, aínda que con Mariño encima non puido rematar con comodidade. O rebote caeu a pés de Lucas, cuxo disparo de socato estrelouse no pau e introduciuse na portaría tras impactar nas costas do porteiro azulgrana. Só faltaban cinco minutos para finalizar o encontro.

A pesar de que o equipo visitante tentou igualar a contenda nos instantes finais, non chegou a pór en perigo a portaría dun equipo branquiazul envorcado na súa totalidade en tarefas defensivas para salvagardar tres puntos de ouro.

Con esta vitoria, o Deportivo deixa en trece o refacho de partidos sen gañar, que se iniciou no afastado decembro. O triunfo leva aos branquiazuis ata os 36 puntos, superando así os 35 cos que finalizaron a pasada campaña, na que lograron a permanencia na máxima categoría.

RC Deportivo: Lux, Juanfran, Arribas, Fernando Navarro, Luisinho, Fayçal Fajr (Oriol Rise, min. 83), Pedro Mosquera, Borges, Cani (Fede Cartabia, min. 66), Luís Alberto e Lucas (Álex Bergantiños, min. 88).

Levante UD: Mariño, Lerma, Feddal, Medjani, Juanfran (Coiro, min. 86), Morais (Rubén, min. 81), Simao, Verza, Verdú, Rossi (Casadesús, min. 77) e Deyverson.

Goles: 1-0 Luís Alberto (min. 43); 1-1 Rossi (min. 50); 2-1 Mariño, en propia meta (min. 85).

Árbitro: Vicandi Garrido (c. vasco). Amoestou a Lerma (min. 33), Simao (min. 69), Oriol Rise (min. 88), Verza (min. 90) e Luís Alberto (min. 90).

Incidencias: partido da 30ª xornada de Primeira División disputado no Estadio de Riazor ante 24.920 espectadores.